Η κατασκευή τύμβων στο χώρο της αρχαίας Θράκης αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και συνεχίζεται ως την ύστερη αρχαιότητα.
Ένας από αυτούς είναι και ο τύμβος που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. νότια του ποταμού Άρδα, στη θέση Πλούτος, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα του Δήμου Κυπρίνου, στο δυτικό τμήμα του βόρειου Έβρου.
Ο τύμβος έχει διάμετρο 60μ. και ύψος 7.5μ. και κάλυπτε τις ταφές - καύσεις των μελών μιας εύπορης οικογένειας, πιθανότατα γαιοκτημόνων.
Δίπλα στους λάκκους όπου έχει γίνει η αποτέφρωση των νεκρών, αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες, μαζί με τα υποζύγιά τους.
Πρόκειται για τις άμαξες με τις οποίες είχαν μεταφερθεί οι νεκροί στον τόπο της ταφής.
Η πρακτική της ταφής αμαξών και αλόγων δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους απαντά, εκτός από τη Θράκη, σε πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.
Οι άμαξες και τα άλογα στις περιπτώσεις αυτές λειτουργούν ως σύμβολα του κύρους και του πλούτου των ιδιοκτητών τους.
Σε πολλά σημεία του τύμβου εντοπίστηκαν περιοχές με σπασμένα αγγεία, στάχτες και οστά ζώων, υπολείμματα προσφορών που μαρτυρούν την τέλεση ταφικών τελετουργιών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τύμβου.
http://www.visitgreece.gr/el/culture/archaeological_sites/burial_tomb_of_mikri_doxipara_zoni
0 Σχόλια